ПРОИЗВОДИТЕЛИ

Начало » Новини » Как да разберем, че организма ни страда от авитаминоза?

Как да разберем, че организма ни страда от авитаминоза?

Ще бъде пресилено да наречен храненето на съвременния човек балансирано. Изобилието от рафинирани и термично обработени продукти не оставят големи шансове на витамините да попаднат в човешкия организъм. Затова не е изненадващ факта, че при профилактично посещение при лекар често си тръгваме с диагноза витаминен дефицит.

Често авитаминозата се дължи не само на един витамин, а на определена група от тези полезни вещества. Така например, ако сте ограничили употребата на животински продукти обикновено се наблюдава дефицит на витамин А,D, E и биотин. А ако дневното ви меню съдържа ограничени количества растителни продукти, то липсата е на витамин С и В.

Как да разберем, че организма ни страда от дефицит на витамини?

Кожа: Освен, че е най-големия орган на човека, нашата кожа е отражение на това, което се случва в нашия организъм. Основното поле за изява на авитаминозата е именно тя. Често измененията в нейното състояние, като лющене, опъване и сухота могат да бъдат признак за авитаминоза.  Друг признак е появата на груби белещи се петна върху епидермиса. Сигнал за авитаминоза са също напуканите устни, внезапната поява на акне, язви в ъгълчетата на устата.

Нокти: При недостиг на витамини ноктите стават чупливи и променят своя цвят, като се оцветяват в сиво-белезникави оттенъци. Ако вече не помагат дори и редовните грижи - маслата и специалните лакове е време да се погрижите за своя организъм, като си набавите необходимите витамини. За дефицит на витамини ни говори и появата на петна и вдлъбнатини върху нокътната плочка.

Коса: Основен признак за дефицит на витамини от страна на косата е чупливостта на косъма,  появата на косопад, пърхот или сърбеж на скалпа.

Очи: Влошеното зрение, особено при свечеряване е най-сигурния сигнал за дефицит на витамини. При недостиг на витамини се появява зачервяване и подуване на клепачите, сърбеж и секрет от очите, чести възпалителни заболявания.

Устна кухина:
Повишено кръвотечение от венците, афти по лигавицата на устната кухина,  свръхчувствителност на зъбите, подутия и покрит с налепи език също са явни признаци на авитаминоза.

Промени по цялото тяло:
Появата на отоци по лицето и ръцете, ако вече сте се изследвали и установили, че причината не е в приеманата храна. Болка в мускулите и ставите, затруднената координация на движенията и гърчовете също могат да бъдат сигнал за дефицит.

Нервна система: Симптомите, които обикновено придружават стреса и умората, като неспособност за концентрация, безсъние и апатия често се оказват признак на авитаминоза. Към списъка могат да се добавят още загубата на апетит, липса на енергия, честа раздразнителност.

Стомашно-чревен тракт: Запек или диария, изменения на вкусовите пристрастия, покачване на теглото и повишаване на нивата на холестерола в кръвта.

Запомнете, че най-ярко отражение авитаминозата намира върху външния вид на организма. Не винаги обаче появата на пърхот или косопад са сигнал за витаминен дефицит. Тези симптоми трябва да бъдат повод за промяна на хранителните навици и посещение при лекар, който ще изолира други възможни заболявания и ще ви даде препоръки за най-подходящите за вас витамини.